wtorek, 22 grudnia 2015

Domek z piernika/Piernikowa Chatka

Zbliżają się święta. W tym roku postanowiłam przygotować piernikową chatkę, którą ozdobiłam wraz z córeczką.
Zrobiłyśmy ją tydzień temu, z zamiarem zjedzenia jej w Wigilię ;)

Składniki:

Piernik:
  • 300 g brązowego cukru, 
  • 200 ml miodu, 
  • 100 g margaryny, 
  • 1 łyżka tartego imbiru, 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao, 
  • 300 ml jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka sody, 
  • 1 kg mąki + na podsypkę,
Cukier, miód, margarynę, imbir, przyprawę do piernika i kakao rozpuszczamy na gazie. Mąkę łączymy z sodą, dodajemy jogurt i rozpuszczone produkty. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chowamy na ok. 30 min. do lodówki. 
Następnie, wałkujemy na ok. 3 min grubości i wycinamy konstrukcję domku.

Pieczemy w ok. 190C przez 12 min większe części, mniejsze części krócej.

Po upieczeniu możemy składać domek.
Do złączenia domku użyłam ok. 200 g cukru kryształu
Rozpuszczamy go na patelni, tak jak karmel. Szybko maczamy krawędzie domku i sklejamy.

Na koniec dekorujemy lukrem, cukierkami itp. i posypujemy cukrem pudrem.

Lukier:
  • 1 białko, 
  • 400-450 g cukru pudru, 
  • trochę soku z cytryny.
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy przesiany cukier puder. Ubijamy mikserem do powstania gęstego lukru. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy do powstania gładkiej masy.
Gotowy lukier nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.

Piernik w pierwszych dniach jest twardy, im dłużej "leży" tym jest miększy. Po 3-4 dniach jest już gotowy do jedzenia.
Pierniczki dobrze jest przechowywać w pudełku, wkładamy tam kawałek jabłka lub skórkę z jabłka. Pierniczki chłoną wilgoć i dzięki temu są miększe. 
Dlatego nasza chatka może leżeć do Wigilii ;) 

Smacznego!

9 komentarzy: