sobota, 22 sierpnia 2015

Babeczki z masą chałwową i jeżynami

W prezencie z Ukrainy dostałam chałwę słonecznikową. Była pyszna! ;) Ukryłam jej kawałek specjalnie z myślą o jakimś deserze, aby połączyć smak chałwy z jednym ze smaków lata...
Oto, babeczki z masą chałwową i jeżynami.

Składniki:
(na 20 babeczek)
  • 125 g mąki,
  • 62 g masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • trochę kwaśnej śmietany lub jogurtu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do sypkich składników razem z żółtkiem i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy tyle śmietany, żeby ciasto nie było za suche, ani zbyt lepkie.
Wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Masa chałwowa:
  • 150g chałwy (ja miałam słonecznikową, może być też waniliowa),
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 100g masła.
Żółtka rozmieszać w 1/4 szklance mleka, dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Mieszaninę żółtek z mąką wlewamy na gotujące się mleko i odrazu energicznie mieszamy, aż do momentu powstania budyniu. Ściągamy garnek z gazu i studzimy przez chwilę jeszcze mieszając, żeby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puch, dodajemy pokruszoną chałwę i ostudzony budyń. Miksujemy do powstania gładkiej masy.

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm grubości. Foremki smarujemy cienko tłuszczem, następnie wycinamy nimi babeczki i wykładamy ciastem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy na złoty kolor (ok. 15 min.)
Po upieczeniu babeczki wyciągamy z piekarnika oraz z foremek, uważając, żeby się nie oparzyć.
Kiedy korpusy ostygną, nakładamy do nich masę i dekorujemy jeżynami.

Smacznego!
 
Z dziećmi i dla dzieci

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam chałwę, bosko wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam masę chałwowa!
    A w babeczkach wyglada przepysznie!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają naprawdę uroczo :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham i chałwę i jeżyny. A babeczki wyglądają przecudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przydałoby się kilka do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie, jeżyny lśnią jak biżuteria :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie małe, pyszne szczęścia. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne są te babeczki! Chałwę darzymy miłością szczególną więc kremy z jej dodatkiem bardzo często wykorzystujemy :) Jakie duże jeżyny! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny, aromatyczny miks słodko-kwaśny!

    OdpowiedzUsuń