czwartek, 10 lipca 2014

Smaki Maghrebu: ciasteczka Samsa

Będąc na wakacjach próbujemy wiele tradycyjnych specjałów. Wracając do domu chcemy zatrzymać choć trochę wspomnień.
Przedtsawie Wam przepis na jedne z tradycyjnych tunezyjskich ciasteczek.

Składniki (na 20 ciasteczek):
  • 10 naleśników malsouka (o średn. 24cm): 100g mąki, 100 ml wody, szczypta soli
    (jak je zrobić podaję tutaj: malsouka)
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 35 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy 
  • olej do smażenia
Syrop:
  • 3-4 łyżek miodu
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
Kiedy naleśniki już są gotowe. Przygotowujemy nadzienie z migdałów.

Do miski wsypujemy migdały, dodajemy cukier i masło. Ugniatamy ręką do równomiernego połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i ugniatamy. Z nadzienia formujemy kuleczki na ok. 2 cm średnicy.

Rozkładamy po jednym naleśniku, przecinamy go na pół i postępujemy według przedstawionych zdjęć:
Nakładamy kuleczkę i lekko ją spłaszczamy.
Składając samsę, róbmy to "ciasno", naciągając delikatnie ciasto.
Na koniec sklejamy surowym ciastem część, która odstaje.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy powstałe trójkąty z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu przygotowujemy syrop. Do miodu dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy. Maczamy w nim samsę.
 
Kładziemy je na papierze śniadaniowym do wyschnięcia.

Smacznego!
Jeżeli ktoś posiada ciasto zakupione w sklepie, tradycyjnych wymiarów, wtedy będzie potrzeba: 10 naleśników malsouka; 200 g migdałów, 100 g cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy. Oczywiście wtedy każda samsa powinna mieć więcej nadzienia ;)

2 komentarze:

  1. bylam w zeszlym roku w tunezji :) mega mi smakowaly

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mają wiele smacznych ciasteczek ;)
      Postaram się, niektóre z nich zrobić. Napewno dodam przepisy ;)

      Usuń