Smak tego ciasta jest poprostu nie do opisania... ;)
Spróbujcie sami.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek,
- niepełna szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Przelewamy to do tortownicy (średnica: 20,5cm, wysokość: 7cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika: 180°C na 40 min. Bez termoobiegu!
Po upieczeniu pozostawmy do ostygnięcia w piekarniku.
Masa chałwowa:
- 30 dag chałwy waniliowej
- 4 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła (200g)
Masło miksujemy na puch, dodajemy pokruszoną chałwę i ostudzony budyń.
Masa kawowa:
- 1 kostka masła (200g),
- 2 łyżki kawy (ja dałam zbożową),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka mleka.
Kiedy wszystko mamy gotowe; przecinamy biszkopt na pół. Spód smarujemy masą kawową, na nią układamy bezy (ja dałam jedno opakowanie małych bezików), na nie wylewamy masę chałwową, przykrywamy górną częścią biszkoptu i na koniec polewamy polewą deserową.
Ja ciasto wyniosłam na noc do spiżarni, wtedy masa jest bardziej zwarta.
W lecie najlepiej trzymać je w lodówce, bo masa szybko się rozpływa od gorąca.
Smacznego!
wyglada super musze go zrobic, o jakich wymiarach jest tortownica?
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWymiary tortownicy: średnica - 20,5cm, wysokość - 7cm
Wcześniej zrobiłam w średn. 23 cm, wys. 6cm i wydawał mi się za niski.
Życzę wspaniałych i smacznych wypieków :)