wtorek, 24 grudnia 2013

Ciasteczka z migdałami Florentine - Florentynki



Ten przepis dostałam od znajomej, która mieszka w Austrii.

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 żółtka.
Ciasto wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm   i przełożyć na blachę.
Piec w temp. 180°C przez ok. 7 min.
Ciasto ma być lekko przyrumienione, niesurowe, ponieważ włożymy je później jeszcze raz do piekarnika z masą migdałową.

Kiedy ciasto jest w piekarniku możemy zabrać się za następną czynność.

Masa na wierzch:
  • 1/4 szklanki śmietany 30%,
  • 50 g masła,
  • 50 g miodu (2 łyżki),
  • 150 g cukru.
Wszystko razem zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
Powstałą masę zdjąć z palnika i dodać:
  • 150 g płatków migdałowych,
  • 100 g skórki pomarańczowej,
  • 100 g kandyzowanch wiśni pokrojonej w kostkę.
Dokładnie wymieszać i posmarować cienko wyciągnięte z piekarnika kruche ciasto.

Piec przez 10 min. w temp. 180°C.

Kiedy ciasto już ostygnie, kroimy je na małe prostokąty.

Smacznego!


Ja zrobiłam z podwójnej porcji i ciasto wyszło na blachę wsuwaną do piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz